A-kudarc-legyőzése

Hogyan találjuk meg a látást és a célunkat a kudarcok után?

Életünkben vannak olyan szakaszok, amikor úgy érezzük, hogy nem vittük semmire sem, és igazából nem is látjuk az életünk értelmét. Hirtelen csak azt vesszük észre, hogy az élet elrohan mellettünk.

Amiről azt gondoltuk, hogy majd boldoggá tesz bennünket, arról kiderül, hogy nem tudjuk elérni, vagy ha el is elértük, egy idő után az már nem jelent semmi különöset, csak egy újabb trófeát a gyűjteményünkben.

A-kudarc-legyőzése

Amikor minden kudarcnak tűnik

Ezt az ürességet már lehet, hogy te is átélted.

Hihetetlen, pedig igaz: a kudarc és a siker néha ugyanazt az ürességet hozza el, a kiégés érzését mindkét élethelyzet előidézheti. Emiatt van az, hogy sok sikeres ember menekül az alkoholhoz és a drogokhoz. Kívülről nézve ez érthetetlen, hisz úgy néz ki, ezeknek az embereknek minden adott a felhőtlen boldogsághoz.

A Teremtés könyvében megismerkedhetünk egy fiatal emberrel, akit Józsefnek hívtak. Apa kedvence volt, és nem véletlen, hogy testvérei utálták. Ezért egy alkalommal, amikor távol voltak az otthonuktól, eladták őt, és így került rabszolgaként Egyiptomba. Az élete folyamatosan hullámzott, sikerek és kudarcok követték egymást, de semmi sem tudta elvenni az életkedvét. Nem lett belőle alkoholista, se nem adta át magát a hedonizmusnak.

Mi volt a különbség?

Mi volt az, ami neki erőt adott ahhoz, hogy kitartson, még akkor is, amikor élete romokba hevert?

A történet elején megtudjuk, hogy Isten adott neki egy álmot, hogy eljön majd az idő, amikor magas pozíciót fog betölteni. Ezt a látást, víziót sosem engedte ki a szívéből, és meg volt győződve róla, hogy amit Isten megígért, azt be is teljesíti.

Hamarosan a fáraó hadvezérének jobb keze lett. Jól ment a dolga Egyiptom egyik legnagyobb emberének a házában. Úrnője azonban szemet vetett rá, és el akarta csábítani, de József rendíthetetlen volt, nem alkudott meg. Ennek a következménye az lett, hogy a csábító asszony börtönbe jutatta Józsefet.

Nem sokan tudták volna elviselni ezt a törést az életükben, főleg amiatt, hogy igazságtalanul és jogtalanul jártak el vele. Először a testvérei árulták el, majd a munkahelyén úgy alakult, hogy ártatlansága ellenére is rajta csattant az ostor.

A történet vége azonban – mint tudjuk – jó lett, de addig tizenhárom év telt el.

Íme, pár tanulság, ami hasznos lehet számodra is:

  • Kérd meg Istent, hogy adjon látást neked arról, hogy miért teremtett téged!
  • Ragaszkodj a látáshoz, jóban és rosszban egyaránt!
  • Mindig próbálj maximálisan teljesíteni!
  • Ne menekülj el a feladatok elől!
  • Amikor mindenki ellened fordul, Isten akkor is melletted van (persze akkor ha engedelmes vagy Neki)!
  • Ne csak a célt hajkurászd, hanem tanuld meg az utat is élvezni!

Te mit gondolsz, milyen tanulság van még ebben a történetben?