A keresztény élet és a profit

Minden munkahelyet – a privát szférában – áthat a profit szele. Minden év elején kitűzik a cégvezetők a célokat, ami legtöbbször a nagyobb bevételt, kevesebb kiadást tűzi ki célul, azaz a profitot. A cél a növekedés. Több termék előállítása, több értékesítés, több ügyfél szerzése és így tovább.
Nekem ezzel nincs is semmi gondom, a probléma ott jelentkezik, amikor ez beköszön a családi, baráti, egyházi kapcsolatokba. A profitorientált kapcsolatok egy idő után rideggé tesznek. Nem lehet mindent növekedésben, profitban és legvégső soron pénzben mérni.
Van ennek még egy hátránya és úgy gondolom, ezt sokan szem elől tévesztik. A növekedés hajszolása közben – a legtöbb esetben – az emberi természet negatív irányba kezd el változni. Az emberekben már csak eszközt lát, akik vagy segítik, vagy akadályozzák a növekedést, aminek a következményeként az empátia szép lassan kiveszik a lelki világukból.
Szükség van a növekedésre? A válasz szerintem igen, de nem szabad eltéveszteni a helyes értékrendet és nem lehet mindent profitban sem mérni. Sokkal jobb lenne, ha a növekedés és a profit helyett a kiválóságra terelődne a figyelem.
Minőségesebb munka, kiváló kiszolgálás és szolgáltatás, jobb kapcsolatok.
Sajnos a világunk nem e felé halad, de te és én változtathatunk ott, ahol a legfontosabb: a családunkban, a környezetünkben és ami a legfontosabb, a lelkünkben. Ahogy Jézus mondta: “Mert mit használ az embernek, ha mind e világot megnyeri [is], ő magát pedig elveszti vagy magában kárt vall?” Lukács 9:25