12 szokás, amely a váláshoz vezethet

 

A válás sajnos egyre gyakoribbá vált napjainkban, még a keresztény családokban is. Bár minden házasság egyedi és különböző kihívásokkal néz szembe, vannak bizonyos szokások, amelyek rendszeresen hozzájárulhatnak a kapcsolat felbomlásához. Az ismert keresztény író és házassági tanácsadó, Dave Willis cikkében arra hívja fel a figyelmet, hogy melyek azok a hétköznapi viselkedésminták, amelyek ha nem változnak meg időben, komoly károkat okozhatnak a házasságban. Ezek a szokások nemcsak a párok közötti harmóniát rombolják le, de végső soron a válás útjára terelik a feleket.

1. A kommunikáció elhanyagolása
A legtöbb házassági problémát a nem megfelelő kommunikáció okozza. Amikor a párok nem osztják meg egymással a gondolataikat, érzéseiket és vágyaikat, egyre nagyobb szakadék keletkezik közöttük. A nyílt, őszinte kommunikáció nélkül a félreértések és a feszültségek csak fokozódnak.

2. Önzés
Az önző viselkedés, amikor az egyik fél saját érdekeit helyezi előtérbe, szintén romboló hatású lehet. A házasságban elengedhetetlen a kölcsönös tisztelet és az egymásra való odafigyelés, hiszen a szeretet nem önző (1 Korinthus 13:5).

3. Szakmai élet túlsúlya
A munkával töltött idő és a házastárssal töltött idő közötti egyensúly eltolódása szintén gyakori probléma. Amikor a munkahelyi kötelezettségek felülírják a családi életet, a kapcsolat előbb-utóbb meggyengül.

4. Külső kapcsolatok túlsúlya
Az egyik legveszélyesebb szokás a házasságban, amikor valaki többet oszt meg másokkal, mint a házastársával. Ez lehet egy külső barát vagy kolléga, akivel mély érzelmi kapcsolat alakul ki, ami végső soron elidegeníti egymástól a házastársakat.

5. Haragtartás
A megbocsátás hiánya, a régi sérelmek folyamatos felhánytorgatása szintén gyengíti a kapcsolatot. A harag felhalmozása és a konfliktusok kezelésének elhanyagolása olyan falat építhet a párok közé, amely végül ledönthetetlen lesz.

6. Pénzügyi feszültségek
A pénzügyekkel kapcsolatos viták az egyik leggyakoribb válóok. Ha a párok nem tudnak közösen dönteni a pénzügyi kérdésekben, vagy titkolóznak egymás előtt, az bizalmatlansághoz vezethet, ami alááshatja a házasságot.

7. Érzelmi eltávolodás
Az érzelmi kötődés elvesztése fokozatosan történhet meg, amikor a párok kevés időt töltenek együtt, vagy nem figyelnek egymás szükségleteire. Ennek eredményeképpen elidegenednek egymástól, és érzelmileg egyre távolabb kerülnek.

8. A fizikai intimitás hiánya
A testi kapcsolat elhanyagolása szintén egy olyan szokás, amely sok házasságot tönkretesz. A fizikai intimitás a szeretet és a kötődés fontos kifejezési formája, ennek hiánya pedig távolságot teremthet a felek között.

9. Tiszteletlenség
A tisztelet hiánya a házasságban megnyilvánulhat durva szavakban, bántó megjegyzésekben vagy épp a másik véleményének figyelmen kívül hagyásában. A tiszteletlenség fokozatosan aláássa a kapcsolat alapját.

10. Rugalmatlanság
Amikor a párok nem hajlandók kompromisszumot kötni, és mindenáron ragaszkodnak a saját elképzeléseikhez, a konfliktusok elkerülhetetlenek. A sikeres házasság alapja a rugalmasság és a kompromisszumkészség.

11. Spiritualitás hiánya
A közös hit és spirituális élet gyakran a házasság stabil alapját képezi. Amikor ez a terület elhanyagolódik, a párok elveszíthetik a közös irányt, és az értékrendszerük eltávolodhat egymástól.

12. Megoldatlan konfliktusok
A problémák elodázása vagy a konfliktusok elkerülése csak további feszültséget generál. A sikeres házasságok titka abban rejlik, hogy a párok időben és hatékonyan kezelik a felmerülő problémákat, nem hagyva, hogy azok elmélyüljenek.

Forrás: Dave Willis – 12 Habits That Lead to Divorce