Bocsánat

Az átalakító erő: a megbocsátás művészete

Mit jelent megbocsátani?
Kinek kell megbocsátanunk?
Bocsánatot kell-e kérnem?
Miért nem kérnek tőlem bocsánatot?

Ezek a kérdések már biztosan foglalkoztattak téged is! Az életben megsértenek bennünket és mi is megsértünk másokat. Ez elkerülhetetlen! Néha minket ér sérülés és néha – még ha akaratlanul is – mi sértünk meg másokat. Sérüléseket okozunk és sérüléseket szenvedünk. Van, aki ezt gyorsan feldolgozza és van, aki még évtizedek múltán is hordozza a haragot és a meg nem bocsátás kínzó fájdalmát.


Ébredj fel egy új életre az Egésznapos Lelkigyakorlatunkkal!

Ne habozz, jelentkezz most, és indulj el a személyes növekedésed útján:

A jelentkezéshez kattints ide: Jelentkezési ív


Lelki gondozói munkám folyamán azt tapasztaltam, hogy az embereknek két dolgot a legnehezebb kimondaniuk. Az egyik az, hogy szeretlek, a másik pedig, hogy kérlek, bocsáss meg. Két rövid szó: szeretlek és a bocsánat. Rövid szavak, de mégis óriási változást tudnak elérni! Szavak, amelyek át tudják formálni a jövőnket!

Mikor kértél utoljára bocsánatot?

– Minek kérjek bocsánatot, amikor mindig nekem van igazam! – mondják egyesek.
– A gyengék kérnek bocsánatot! – mondják mások.

Akik így gondolkodnak, azok arról tesznek tanúságot, hogy gyenge a jellemük. Aki erős, az képes a bocsánatkérésre és a megbocsátásra is. Emlékszem egy régi beszélgetésemre, amikor valakitől bocsánatot kértem (habár tutira nekem volt igazam 😉), erre az illető azt mondta, hogy majd eldönti, hogy megbocsát-e! Hát erre azért nem számítottam. Remélem te nem így gondolkozol. Aki így cselekszik, az kisebbségi érzésekkel küzd vagy csak egyszerűen mindenkit hűlyének néz, vagy legalább is alacsonyabb rendűnek.
A megbocsátás képessége nem a gyengeség jele, hanem egy erény, ugyanúgy, ahogy a bocsánatkérés képessége is.

Vannak emberek, akik képtelenek az egyikre és a másikra is. Sajnos egyre többen! A világ egyre jobban polarizálódik. Képesek vagyunk csak azért haragudni valakire, hogyha nem osztja a politikai nézeteinket vagy, ha nem úgy gondolkodik a körülöttünk zajló eseményekről mint  ahogy mi. Családok, barátok vesznek össze ilyen és hasonló kérdéseken. A családi étkezések hírtelen hadszíntérré válnak. Legjobb kapcsolatok mennek tönkre olyan vélemények miatt, amit egy számukra távoli és egyben idegen ember fogalmazott meg, aki sosem lesz ott az élet nehéz pillanataiban, ellentétben egy baráttal, családtaggal.

Emberek egyik napról a másikra évtizedes kapcsolatokat rúgnak fel, majd képtelenek a bocsánatkérésre vagy a megbocsátásra.
Mit lehet tenni annak érdekében, hogy csökkentsük a feszültséget a kapcsolatainkban?

Úgy gondolom, két dolgot kell megtanulnunk. Az egyik a bocsánatkérés, a másik pedig a megbocsátás még akkor is, ha nem kérnek tőlünk bocsánatot.

Legyél nagyvonalú!
Kérj bocsánatot és bocsáss meg!


Ébredj fel egy új életre az Egésznapos Lelkigyakorlatunkkal!

Fedezd fel a belső békét, találj magadra és építs mélyebb kapcsolatot Istennel egy csodálatos nap során. Tarts velünk, hogy megtapasztald az imádság erejét, inspiráló tanításokat és a lelki átalakulás csodáját.

Ne habozz, jelentkezz most, és indulj el a személyes növekedésed útján:

A jelentkezéshez kattints ide: Jelentkezési ív

Várunk szeretettel, hogy együtt megváltoztassuk az életedet!